JACOB MELISSEN I JAC REMIJNSE

The Leading Mares

of the Netherlands


The Leading Mares of the Netherlands

Merrielijnen vormen de basis van de paardenfokkerij. Dat kan worden afgeleid uit het gegeven dat bepaalde merriestammen, via verschillende takken, iedere generatie opnieuw succesvolle sportpaarden en goedgekeurde hengsten voortbrengen. Merrielijnen vormen de constante factor in de fokkerij en hengstenlijnen kunnen alleen dankzij deze constante factor overleven.

De invloed van een merrielijn wordt met name binnen de volbloedfokkerij sinds jaar en dag op waarde geschat. Resultaat hiervan is dat de volbloedfokkerij een relatief snellere vooruitgang heeft ondergaan. De basis van een goed inzicht is het logisch nummeren van de merrielijnen zoals dat gebeurt binnen de volbloedfokkerij en in de stamboeken van Holstein en Trakehnen.

In het boek the Leading Mares of the Netherlands zijn door journalist en uitgever Jac Romijnse en paardensprort fotograaf Jacob Melissen de beste merriestammen van Nederland in woord en beeld vastgelegd. Alle in The Leading Mares of the Netherlands voorkomende families zijn daarom ook genummerd met het voorvoegsel NL-merrielijn.

Vanaf 2005 worden in het blad: Sport Horse Breeding jaarlijks Family Rankings gepubliceerd.
De Family Rankings zijn gebaseerd op de afstamming van dressuurpaarden die vermeld staan bij de beste 300 dressuurpaarden op de FEI/WBFSH ranglijst. Hiermede hebben we een overzicht van de beste dressuurpaarden die actief waren vanaf 1 october 2005 t/m 30 september 2009.

Op deze ranglijst stond de NL merrielijn 027 in 2008 op de eerste plaats wereldwijd !.

Over de hele periode 2005 t/m 2009 staat de NL 027 lijn op de 6e positie. Dit o.a. vr de merrielijnen waaruit Donnerhall, Weltmeyer of Florestan I voort komt.

Het resultaat van de NL merrielijn 027 is mede te danken aan de hoge noteringen van Del Vento (Donnerwind x Goliante), Dream of Heidelberg II (Donnerschlag x Zoliante) en Jeff (Jetset-D x Fegasus-Utopia).

De op deze site vermelde paarden hebben een link met de NL merrielijn 027 en komen veelal voort uit onze eigen prestatiefokkerij. Vernoemd is deze stam naar de merrie Lady Reveil van Wittenstein, grondlegster van een imposante merriedynastie, die wereldwijde bekendheid geniet.